Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Nedir?
Göğüs dikleştirme operasyonu, dokunun yukarıya çekilerek memelerin olması gerektiği pozisyona getirilmesine deniyor. Hamilelik, emzirme ve normal yaşlanma süreci göğüs dokusunun zamanla zayıflamasına ve sarkmasına yol açıyor. Aşırı sarkma durumlarında göğüs uçları da değişir ve aşağı bakmaya başlıyor. Dikleştirme operasyonu aynı zamanda göğüs uçlarını da kapsar ve operasyonda göğüs uçları memeye göre yeniden pozisyonlandırılıyor. Buna da meme dikleştirme(mastopeksi) ameliyatı adı veriliyor.
Neden Meme Dikleştirme Estetiği?
Meme kadınlığın simgesidir. Her kadın estetik olarak güzel göğüslere sahip olmak ister. Küçük veya sarkık memelere sahip kadın kendisini fiziksel olarak yetersiz hisseder ve bu durum iş hayatında, sosyal çevre ile ilişkilerinde veya özel hayatında problemlere yol açar. Dolayısıyla memeleri küçük ve/ veya sarkık olan ve bu durumdan rahatsızlık duyan bayanlar meme dikleştirme ameliyatı için plastik cerrahlara başvurmaktadır.Meme büyütme ve/veya dikleştirme ameliyatında daha dolgun, daha iri ve estetik olarak kadını tatmin edebilen bir göğüs oluşturmak amaçlanmaktadır.
Meme Dikleştirme Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılır?
Bütün estetik ameliyatlarda olduğu gibi meme dikleştirme estetiği ameliyatı öncesi kişiye özel değerlendirme ve planlama yapılmalıdır. Memenin volümü, sarkma miktarı, hastanın beklentileri dikkate alınarak yapılacak ameliyat hakkında kişi ayrıntılarıyla bilgilendirilir.
Ameliyat öncesi USG veya mammografi gibi görüntüleme yöntemleri ile memede şüpheli bir lezyon olup olmadığı araştırılır. Meme dikleştirme ameliyatı için protez gereksinimi olursa protezin şekil ve boyutlarına karar verilir. İyi bir sonuç için beklentilerinizi doktorunuzla açıkça konuşmalısınız. Ancak ameliyatların kişinin bedenini mükemmmel yapmak için değil de daha iyi göstermek için uygulandığını unutmamalısınız. Her ameliyatta olduğu gibi anestezi ile ilgili tetkikler uygulanır.
Meme Dikleştirmede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Meme Dikleştirme işlemi sarkan meme dokusunun toparlanması ve fazla derinin uzaklaştırılması aşamalarını içerir. Bazen meme dikleştirme ameliyatında daha iyi bir sonuç elde etmek için silikon meme protezleri uygulanabilir.
Meme dikleştirme ve toparlama ameliyatları nasıl yapılır?
Doğumsonrası emzirmeler ve doğum sonrası alınıp verilen kilolar, memelerde gevşemeye, sakmaya ve meme uçlarının daha aşağı bir pozisyonda yer almasına neden olabilmektedir. Bu da kadınları ciddi ölçüde rahatsız edebilmektedir. Bunun için meme dikleştirme operasyonları yapılmaktadır. Eğer kişide yeteri kadar meme dokusu var ise, sakmış meme dokusunu yeniden şekillendirerek meme ucunu daha yukarı bir pozisyona almaktayız. Eğer kişide yeteri kadar meme dokusu yok ise, emzirmelere bağlı meme dokusu da küçülmüş ise bu işlemle birlikte memenin altına, meme protezi de yerleştirmekte hem meme ucunu daha yukarı almakta hem de memeye dolgunluk kazandırılır.
Göğüs Dikleştirme ameliyatında hangi teknik kullanılır?
Memenin sarkma derecesine, formuna göre çeşitli dikleştirme teknikleri vardır. Hasta cerrah tarafında görülerek nasıl bir ameliyat yapılacağına, hangi tekniğin kullanılacağına karar verilir. Bazı göğüsler hem sarkmış hem de volüm olarak azalmış yani sönmüş olabilmektedir. Bu durumda meme dikleştirme ameliyatı silikon protez kullanılarak yapılmakta ve böylece memeye kaybettiği volüm kazandırılır. Bazı göğüsler ise büyüyerek sarkar, yani volüm fazlalığı vardır. Bu durumda da meme dikleştirme işlemi meme küçültme işlemiyle beraber yapılır.
Göğüs dikleştirme ameliyatı ne kadar sürer?
Ameliyatın ağırlığına göre meme dikleştirme ameliyatı ortalama 1- 3 saat arasında sürmektedir.
Göğüs asimetrisi nedir? Cerrahi çözümü var mıdır?
Göğüs asimetrisi aslında her iki memenin birbirinden farklı görünmesidir. Toplumuzda rastlanma sıklığına baktığımızda çok yoğun bir şekilde görülmektedir. Hemen hemen tüm kadınların aslında iki memesi birbirinin aynı görüntüsü şeklinde değildir. İyi bir cerrahi planlama ile yapılacak ameliyatla asimetrik olan göğüsler mümkün olduğu kadar birbirine yakın görünüme getirilebilir. Bütün estetik ameliyatlarda olduğu gibi burada da kişiye özel değerlendirme, planlama ve ameliyat yapmak gerekir.
Meme Dikleştirme Sonrası Neler Yaşanır?
Meme Dikleştirme sonrasında ilk birkaç gün içinde şişlik, morluk, ağrı oluşabilir. Ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınabilir. Destekleyici sutyen giymek iyileşmeyi hızlandırabilir. Şişlik ve morluk bir iki hafta devam edebilir. Meme Dikleştirme işlemi sonrasında birkaç gün içinde ağır aktivitelerden kaçınmak şartıyla kişi günlük hayatına dönebilir. Ortalama 1.5 ay sonra spor v.b. aktivitelere dönüş yapılabilir.
Yaz mevsiminde meme dikleştirme ameliyatı yapılabilir mi?
Meme büyütme operasyonunda dikkat edilmesi gerekenler yaz ya da kış mevsimi olsun tamamen aynıdır. Tek fark hastanın yazın güneş ışınlarından korunması gerekmektedir. Diğer bir konu implantın enfeksiyon kapmasının ciddi sonuçları doğurabileceği ihtimalidir. .Hastaların operasyondan sonra 4 hafta havuza girmemeleri önerilmektedir.
Meme Dikleştirme Sonrası ameliyat izi kalır mı?
Meme dikleştirme ameliyatı ameliyatın ağırlığına ve şekline bağlı olarak değişen miktarda iz bırakan bir ameliyattır.Meme dikleştirme sonrası izler mümkün oldukça gizlenebilecek alanlarda bırakılır. Genel olarak çizgi şeklinde bir iz kalsa da yara iyileşmesi bozukluğu olanlarda belirgin izler oluşabilir. Ayrıca birlikte dikleştirme uygulanan hastalarda daha fazla kesiye ihtiyaç duyulduğu için farklı izler oluşabilir.
Meme Dikleştirme Sonrası Nasıl Bir Sonuç Oluşur?
Meme Dikleştirme işlemi ile meme sarkıklığında düzelme olur, göğüsleriniz arasındaki şekil veya boyut farkı düzelebilir. Ancak bazı yapısal göğüs deformiteleri meme büyütme ve dikleştirmeyle ile ortadan kalkmayabilir.Genel olarak kadınlar meme dikleştirme işleminden memnundur. Ancak kişinin anatomik yapısı ve beklentileri de çok önemlidir. Gerçekçi beklentiler içinde olan ve bunları açık yüreklilikle paylaşabilen kişilerde memnuniyet oranı daha yüksektir.
Meme Dikleştirme Riskleri Nelerdir?
Kanama, Enfeksiyon, Yara açılması gibi erken dönem riskler düşük oranda da olsa bu ameliyatta görülebilir. Meme ucunda hissizlik geçici olarak ortaya çıkabilir. Çok nadiren kalıcı olabilir. Ameliyat sonrası boyut ve şekil farkı kişinin belirgin bir göğüs asimetrisi yoksa genel olarak ortaya çıkmaz. Meme dikleştirme ile birlikte meme protezi kullanılan hastalarda meme dokusu ile implant arasında uyumsuzluklar asimetriye yol açabilir. İkincil ameliyatlara %10 oranında ihtiyaç duyulabilir. Eğer implant kullanılmışsa zaman içinde implantta sertleşme, yumuşama, pozisyon değişikliği, yaralanmaya bağlı sönme oluşabilir. Bu durumlar için ikincil cerrahi müdahaleler gerekebilir. Kapsül kontraktürü meme implantının geç dönemde oluşan komplikasyonudur. Meme dokusunu çevreleyen dokunun sertleşerek meme implantını sıkıştırması buna bağlı meme şeklinde bozulmalar ortaya çıkabilir. Bazen cerrahi olarak kapsülün çıkarılması ve protezin değişimi gerekebilir. Meme altına konulan protezler kitlelerin mammografide görülmesini engelleyebilir. Bu durumda kas altı plan tercih edilebilir veya MR gibi başka bir yöntemle meme görüntülenir.