Göz Çevresi Estetiği Nedir?
Göz çevresi yüzümüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgedir. Otuzlu yaşlarda üst kapaklarda cilt yığılmaları, alt kapaklarda torbalanmalar başlar. Bunlar insanın sürekli yorgun ve uykusuz görünmesine neden olur. Ayrıca mimiklere bağlı olarak göz kenarlarında kaz ayağı adı verilen kırışıklıklar oluşur. Gözaltında çökmeler, morluklar gelişebilir. Zamanla gözaltı torbaları ile yanağı ayıran ve “gözyaşı oluğu” adı verilen derin bir hat oluşur. Üst kapaklardaki deri yığılması hastanın gözünü açmasını zorlaştırır. Bu tür hastalar görüntülerini düzeltebilmek için kaşlarından yardım alırlar. Sürekli kaşlarını kaldırdıkları için alın çizgileri derinleşir ve gün bitiminde baş ağrıları olabilir. Göz çevresinde gelişen kişinin canını sıkan, görünümünü etkileyen, kişiyi yaşlı gösteren ve hatta görmesini belki etkileyen deformitelerin düzeltilmesine göz çevresi estetiği denir.
Göz kapağı estetiği ameliyatı kimlere uygulanır?
Göz kapağı derisi, vücudumuzdaki en ince deridir ve bu sebeple en kolay kırışan bölgedir. Yıllar geçtikçe, orta yüz kemiklerinin de geri gitmesiyle deformasyon artar. Bu durum hem kaşların yerini, hem göz kapağını, hem göz kaslarını, hem de yağ tabakasını etkiler. Göz çevresindeki bazı deformasyonlar günümüzde çeşitli enjeksiyon yöntemleriyle müdahale edilerek geçici bir süreliğine düzeltilebilse de, kalıcı bir çözüm sağlamak için göz kapağı ameliyatlarına baş vurulur. Göz ameliyatı bu deformasyonların görüldüğü her kişide, her yaşta rahatlıkla uygulanabilir.
Göz Çevresinde Uygulanan Estetik İşlemler Nelerdir?
En çok karşılaşılan durumlardan biri olan üst göz kapağında deri birikimi cerrahi olarak alınır. Göz kapağında düşme varsa pitoz düzeltilmesi , kaşta düşüklük varsa kaş asma veya şakak germe, daha yenilenmiş bir görünüm isteniyorsa mikroyağ enjeksiyonu uygulanabilir. Alt göz kapağında torbalanmaya neden olan yağ birikiminin yeri gözün altına veya yanak bölgesine yayılarak torbalanma düzeltilir. Alt göz kapağı ile birlikte orta yüz germe uygulanırsa daha etkili bir sonuç alınır.
Göz kapağı estetiği ameliyatında yaş sınırı var mıdır?
Göz kapağı ameliyatları için bilimsel olarak belirlenmiş herhangi bir alt ya da üst yaş sınırı yoktur. Erken yaşlarda göz çevresinde oluşan minimal deformasyonlar genellikle cerrahi olmayan, ameliyatsız işlemler ile çözülebilir. Ancak yaş ilerledikçe ya da deformasyonun seviyesi arttıkça, cerrahi olmayan müdahaleler yetersiz kalır. Bu durumda kesin çözüm ancak göz kapağı ameliyatlarıdır. Bu ameliyatta belirlenmiş bir üst yaş sınırı bulunmaz.
Göz kapağı estetiği ameliyatı sonrasında iz kalır mı?
Üst göz kapağında basitçe deri fazlası çıkarılıp bu bölgede mevcut olan çizginin içine dikilir. Alt göz kapağında bir fazlalık var ise kirpiğin hemen altından bir çizgi ile deri açılır ve fıtıklaşmış olan yağ doku çıkarıldıktan sonra alt göz kapağı kapatılır. Çizgi kirpiklerin hemen altında olduğu için hiçbir iz gözükmez.
Göz kapağı estetiği ameliyatları için doğru zamanlama nedir?
Göz kapağı ameliyatları için özellikle tercih edilen bir zaman ve mevsim yoktur. Bu ameliyatta önemli olan husus, hastanın gözlerinin direk olarak güneş ışınlarına maruz kalmamasıdır. Ameliyat sonrasında düzenli güneş gözlüğü kullanmak koşulu ile her zaman bu ameliyatı yapmak mümkündür.
Göz kapağı estetiği ameliyatı farklı operasyonlar ile eş zamanlı uygulanabilir mi?
Göz estetiği tek başına yapılabildiği gibi yüz germe gibi diğer yüz operasyonları ile birlikte de rahatlıkla uygulanabilir. Yalnızca göz kapağı ameliyatı yüze belirli ölçüde bir canlanma sağlar. Yüze bütünsel yaklaşılarak alında, kaşlarda ve yüz genelinde görünen sarkmalara beraber müdahale edilmesi memnuniyeti yüksek sonuçlar sağlayacaktır. Göz derisi, vücudumuzdaki en ince deridir ve bu sebeple en kolay kırışan bölgedir. Yıllar geçtikçe, orta yüz kemiklerinin de geri gitmesiyle deformasyon artar. Bu durum hem kaşların yerini, hem göz kapağını, hem göz kaslarını, hem de yağ tabakasını etkiler. Göz çevresindeki bazı deformasyonlar günümüzde botoks ile müdahale edilerek geçici bir süreliğine düzeltilebilse de, kalıcı bir çözüm sağlamak için göz kapağı ameliyatlarına baş vurulur. Göz ameliyatı bu deformasyonların görüldüğü her kişide, her yaşta rahatlıkla uygulanabilir.
Göz kapağı ameliyatı ne kadar sürer?
Göz kapağı ameliyatları lokal anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirilen basit operasyonlardır. Alt göz kapağı ameliyatı toplamda bir saat sürer. Üst göz kapağı ameliyatı ise yaklaşık 15’er dakikadan toplamda yarım saat sürer. Alt göz kapağı ve üst göz kapağı ameliyatı beraber yapıldığı taktirde 1.5 saatte operasyon tamamlanır.
Göz Çevresi Estetiği İyileşme Dönemi Nasıl Olmaktadır?
Ameliyat sonrası göz çevresinde ince bantlardan oluşan bir pansuman yapılır kişinin görme fonksiyonlarını etkilemez. Göz Çevresi Estetiği sonrasında göz kapaklarında gerginlik hissi, şişlik, hafif morluk oluşabilir. İlk gün buz uygulanablir. Ödem az oluşması için yüksek yastıkla yatılması önerilir. Ameliyat sonrası ışık hassasiyeti olabilir, bir iki gün güneş gözlüğü kullanılması önerilir. Antibiyotik, ağrı kesici ve göz damlası reçete edilir bunların düzenli olarak kullanılması önerilir.
Göz kapağı ameliyatı sonrası normal hayata ne zaman dönülür?
Göz kapağı ameliyatı sonrasında hasta aynı gün evine dönebilir. Ertesi gün ise rahatlıkla kitap okuyabilir, televizyon izleyebilir… 1-2 gün içerisinde güneş gözlüğü ile normal yaşantıya geri dönmek mümkündür. Dikişler, operasyondan sonra 1 hafta içerisinde alınır. Dikişler alındıktan sonra, göz çevresinde görülebilen ödem ve hafif morluklar kolayca saklanabilir hale gelir.
Göz Çevresi Estetiğinde İstenmeyen Durumlar Neler olabilir?
Göz çevresi estetiği genel olarak sorunsuz iyileşen işlemleri içerir. Kanama veya enfeksiyon çok nadirdir. Görme etkilenmez, göz kapağı fonksiyonları etkilenmez. Nadiren alt göz kapağında ektropion oluşabilir, bu alt göz kapağından fazla deri alınmasına bağlı olabilir. masajla düzelmezse revizyon işlemi gerektirebilir.